kuntoutussuunnitelman tarkoituksenmukaisuus

Tiivistelmä päätöksen sisällöstä

TELK hylkäsi A:n valituksen eläkelaitoksen päätöksestä, jolla hänelle myönnettiin oikeus ammatilliseen kuntoutukseen ja hänen kuntoutussuunnitelmansa hylättiin, koska elinkeinotuen myöntäminen koneisiin ja laitteisiin ei ole tarkoituksenmukaista.

A vaati elinkeinotuen myöntämistä työtä helpottavien koneiden ja laitteiden hankintaan.

TELK totesi, että A on 45-vuotias maanviljelijä, jolla on ammatillisena pohjakoulutuksena agrologin tutkinto. Hänelle on rekisteröity vakuutettua maatalousyrittäjätoimintaa vuodesta 1998 alkaen.

A:lla on esiintynyt tuki- ja liikuntaelinkipuja. Selässä on kuvantamistutkimuksissa havaittu jonkin verran rappeumamuutoksia. Lonkissa on todettu vasenpainotteisesti nivelrikkoa ja oikeassa olkapäässä pinneoireita. Kehon toiminnallinen tila on vastaanotolla ollut kohtuullinen mutta rasituksen yhteydessä on kuvattu runsaasti kipuja. Huhtikuussa 2015 päivätyn lääkärinlausunnon mukaan A ei tilaa koneistamallakaan kykenisi jatkamaan maatalousyrittäjänä eläkeikään saakka.

TELK katsoi, että esitetty kuntoutussuunnitelma ei lykkää työeläkelakien edellyttämällä tavalla maatalousyrittäjän eläkkeelle jäämistä eikä sitä näin ollen voida pitää tarkoituksen­mukaisena.

TELK:n päätös on lainvoimainen.

Lainkohdat

Maatalousyrittäjän eläkelaki 42 §