Solisti

Tiivistelmä päätöksen sisällöstä

Radion musiikkiosasto suunnitellessaan tulevia ohjelmia saattaa tietylle kohdalle ohjelmakaavioon merkitä esim. sellosooloja. Myöhemmin täsmentyy, minkä tyypistä musiikkia halutaan ja minkä säveltäjän teos tai teoksia. Tämän jälkeen mietitään kotimaisia solisteja, jotka saattaisivat tulla kyseeseen ko. teoksen esittäjinä.

Kun solisti löytyy, hänen kanssaan sovitaan studioaika, jolloin hän tulee esittämään oman tulkintansa. Studiossa on paikalla solistin lisäksi radion äänitarkkailija. Läsnä saattaa olla tuottaja ja toimittaja sopimassa lähetyksellisistä yksityiskohdista, tulevista produktioista tai puhtaasti korrektiussyistä. Itse nauhoitustapahtumassa solisti tai solistiryhmä toimii täysin itsenäisesti ilman minkäänlaista työnjohtoa.

ETK katsoi, että ohjelmanauhoitusta tekevään solistiin on sovellettava TaEL:a. Radio on sopinut työskentelyajan ja varannut työskentelypaikan. Esitettävä teos on yhtiön taholta määrätty. Soittotapahtumassa on läsnä radion henkilökuntaa. Vaikka he eivät suoranaisesti valvo soittosuoritusta, on heillä mahdollisuus tarkastaa että solisti tekee sovitun tehtävän.

Lainkohdat

TaEL 1 § YEL 1 §