Ohjeet Säädöspalvelun käyttöön

Tekniset vaatimukset

Palvelu toimii seuraavilla selaimilla:

• IE 9 tai uudempi

• Firefox 10 tai uudempi

• Safari 5 tai uudempi

• Opera 11 tai uudempi

• Chrome 11 tai uudempi

Selaimen JavaScript-tuen on oltava päällä ja evästeiden hyväksyttynä. Käyttäjä huolehtii itse palvelun käytön edellyttämän laitteiston, ohjelmiston ja tietoliikenneyhteyksien hankinnasta ja ylläpidosta sekä muista palvelun käyttöön liittyvistä teknisistä laitteista ja niihin liittyvistä kustannuksista. Käyttäjän tieto-turvan ja palvelun yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme uusimpien selainversioiden käyttöä. Palvelua voi käyttää myös vanhemmilla selaimilla, mutta kaikki ominaisuudet eivät välttämättä toimi täydellisesti.

PDF-tiedostojen katseluun tarvitaan esimerkiksi Adobe Reader -ohjelma.

 

Tulostus

Asiakirjat voi tulostaa joko käyttäen selaimen Tulosta -toimintoa tai napsauttamalla asiakirjan otsikon vieressä olevaa tulostusikonia.

Tekstiä voidaan kopioida esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaan maalaamalla hiirellä haluttu tekstikohta ja kopioimalla se selainohjelman normaalilla kopiointitoiminnolla. Teksti on tämän jälkeen liitettävissä tekstinkäsittelyohjelmaan. Kopiointiin liittyvät rajoitukset on selostettu käyttöehdoissa.

 

Hakutoiminnot

 

Parhaiten löydät etsimäsi hakutoiminnon avulla. Jokaisella osiolla on oma haku, mutta hakuperiaatteet ovat samanlaisia läpi koko palvelun.

Hakusanoja ei tarvitse katkaista *-merkillä lopusta, vaan voit suoraan kirjoittaa hakukenttään sen sanan, jonka alkuisia sanoja olet etsimässä. Esimerkiksi hakusanalla eläke saat hakutuloksiin kaikki eläke-alkuiset sanat eri taivutusmuotoineen. Sääntö pätee palvelun kaikkiin hakulomakkeisiin.

Käytä välilyöntiä erottamaan hakusanat. Välilyönti tarkoittaa ja-operaattoria.

 

Pikahaku

Säädöspalvelun käyttöliittymän ylälaidassa näkyvä hakutoiminto eli pikahaku kohdistuu kaikkiin Säädöspalvelun aineistoihin. Hakua voit rajata näppärästi hakutulossivun vasemmassa laidassa olevasta sivupalkista.

Kirjoita hakusana hakukenttään. Haussa käytetään ennakoivaa tekstihakua eli hakukenttä tarjoaa valmiita, kirjoittamaasi sanaa vastaavia hakutermejä Säädöspalvelun asiasanoista sekä säädösten otsikoista.

Hakutulokset muuttuvat dynaamisesti sitä mukaa kuin muokkaat hakusanaa.

Jos et löydä hakemaasi tarjotuista ehdotuksista, klikkaa Hae-painiketta, jonka kautta pääset kaikkiin hakutuloksiin.

 

Tarkennettu haku

Tarkennettuun hakuun pääsee sivun ylälaidasta pikahaun oikealta puolelta. Myös jokaisen osion (esim. Lainsäädäntö) vasemmassa reunassa on linkki tarkennettuun hakuun.

Tarkennetun haun lomakkeella voit hakea joko kaikilla hakukenttään kirjoitetuilla sanoilla, millä tahansa hakukentän sanoista, täsmällisellä fraasilla tai ilman hakukentän sanaa.Täsmällisen fraasin hakukentässä ei tarvita lainausmerkkejä fraasin ympärille.

Etäisyyshaussa voit määritellä haun siten, että se kohdistuu dokumentteihin, joissa valitut hakutermit ovat määritellyllä etäisyydellä toisistaan. Hakutermien maksimietäisyys toisistaan on sata sanaa.

Osiokohtaisilla tarkennetun haun lomakkeilla on lisäksi hakukriteereinä kyseisen osion viitetietoja.

Tarkennetun hakun hakutuloksia voit rajata samoin kuin pikahakuakin sivun vasemmasta reunasta.

 

Haun rajaaminen hakutulossivulla

Rajaa hakuasi sivun vasemmasta reunasta aineiston tai viitetietojen mukaan.

Hakutulokset voit lajitella joko aikajärjestyksessä tai relevanssin mukaan. Relevanssilla tarkoitetaan hakuosumien tärkeyttä kyseisessä haussa. Oletuksena hakutulokset lajitellaan laskevaan aikajärjestykseen, eli uusimmat hakutulokset näytetään ensin. 

Voit myös valita kuinka monta hakutulosta näytetään yhdellä sivulla.

 

Säädöspalvelun sisältämät osiot

Etusivu

Etusivun pikalinkkien kautta löytyvät asiasanat, yhteystiedot linkkeineen, palvelun käyttöehdot, ohjeet palvelun käyttöön sekä palautelomake. Lisäksi etusivun oikeasta yläreunasta löytyvät palvelun eri kieliversioiden pikalinkit.

Lisäksi etusivun pikalinkistä sivun alalaidasta löytyy työntekijän eläkelain epävirallinen, englanninkielinen käännös.

 

Lainsäädäntö

Lainsäädäntösivuilta löytyvät voimassaolevat, ajantasaiset työeläkejärjestelmän säädökset.

 

Kumottu lainsäädäntö

Kumottu lainsäädäntö sisältää työeläkesäädösten historian. Kumotuista säädöksistä on löydettävissä yksittäisten säännösten voimassaoloaika sekä korvaava säädösteksti.

 

Oikeuskäytäntö

Oikeuskäytäntö sisältää työeläkejärjestelmän keskeisen oikeuskäytännön, joka muodostuu vakuutusoikeuden ja työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnan päätöksistä, valikoiduista, työeläkejärjestelmään liittyvistä keskeisistä ratkaisuista Euroopan unionin tuomioistuimelta ja merkittävistä Eläketurvakeskuksen antamista yksityisen puolen työeläkelakien soveltamispäätöksistä ja –lausunnoista.

 

Indeksiluvut ja rahamäärät

Sivuilta löytyvät indeksiluvut vuodesta 1962 alkaen sekä työeläkelaeissa säädetyt rahamäärät eri vuosina.

 

Perusteet

Perusteista löytyvät sekä laskuperusteet että kustannusjakoperusteet.

 

Palaute

Palautetta palvelusta voi antaa etusivun Palaute-linkin kautta.